Boren

ALUMINIUM | RVS | STAAL
BOREN


Wat is boren voor een techniek? welke voren van boren in metaal zijn er? hoe kan ik metaal boren? Van Hengstum Metaal Soest Afbramen aluminium apparatenbouw bewerking boren borstelen brander branders buigen buislasersnijden buisradius bispeed bister bystronic carrosseriebouw certificaten condensor condensors constructie constructiewerk cortenstaal dieptrekken dillidur dillimax Dillinger Hütte Domex draaien duplexstaal edelstaal eigenschappen engineering FE ferro framewerk freesgereedschap frezen gatafstand glasparelen ijzer kanten kunstwerk land- en tuinbouw lasersnijden laser lassen machinebouw materiaal poedercoaten plaatwerk plaat op maat plaatwerkindustrie procesindustrie roestvast staal RVS maatwerk traanplaat tranenplaat transportsector voedingsmiddelenindustrie walsen zetten Hengstum Soest Tosec 24/7 Tailorsteel meeuwsen feijenmetaaltechniek jmba snijnoord van dijk metaal Utrecht RVS Montfoort waterstraalsnijden lasersnijden online 247tailorsteel.com 247tailorsteel tosec.nl snijlab prozee

Wat is boren voor een techniek?

Boren is een veelgebruikte techniek om plaatwerk van gaten te voorzien. Wanneer er specifieke eisen zijn voor de ruwheid of er is een diameter vereist die kleiner is dan de plaatdikte dan worden de gaten in uw product geboord. 

Materialen zoals aluminium, rvs en staalsoorten kunnen eenvoudig worden geboord. Tot een diameter van 50 mm kunnen wij nauwkeurig gaten boren. 

Welke vormen van boren zijn er?

Als er specifieke eisen aan de ruwheid en tolerantie gesteld worden is het daarom beter om metaal te boren. Het is echter ook mogelijk om gesneden gaten na te bewerken. Dit kan bijvoorbeeld door te frezen, de gaten te ruimen of door de gaten te kotteren. Wanneer er specifieke eisen aan de oppervlakteruwheid worden gesteld is het in sommige gevallen ook mogelijk de gaten glad te walsen. Dit vindt plaats met behulp van de plaatbewerking gladwalsen.

Flowdrillen | vloeiboren en flowtappen
Flowdrillen en flowtappen. Het flowdrillen en flowtappen is met name interessant om dun plaatwerk te voorzien van een dieper draadgat. Flowdrillen wordt ook wel vloeiboren genoemd.

Soorten materialen
Metaalboren zijn meestal van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. De benaming komt van de eigenschap dat je met dit materiaal hoge snelheden kunt behalen bij het boren, frezen of draaien. Het mooie van dit materiaal is dat het erg warm kan worden zonder zijn hardheid te verliezen. Dit is precies waarom het bij uitstek geschikt is om in metaal te boren. Binnen de HSS metaalboren zijn er een aantal verschillende soorten die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Kennen typen als HSS-R, HSS-Co en HSS-TiN. Een overzicht vind je hieronder.

Productiemethode: gewalst of geslepen
Qua productiemethode onderscheiden we twee soorten. De gewalste en geslepen boren; aangeduid met HSS-R (rolgewalst) of HSS-G (geslepen).

HSS-R metaalboren
Deze metaalboren zijn rolgewalst. Bij dit type boren wordt gebruik gemaakt van ongehard materiaal dat in de eindfase pas gehard wordt. De spiraalgroeven worden er als het ware in geperst waardoor je een zeer lage ruwheid krijgt en dus een vlotte spaanafvoer. De boren hebben een hoge taaiheid omdat de staalstructuur door het walsen niet onderbroken wordt. HSS-R boren zijn qua prijs de meest voordelige boren.

HSS-G metaalboren
Ook wel HSS-S genoemd. Deze boren zijn in tegenstelling tot de HSS-R boren niet gewalst maar geslepen. De spiraalgroeven worden in al gehard materiaal geslepen in plaats van geperst. Deze methode zorgt voor scherpere boren en een betere maat nauwkeurigheid, maar het proces is iets duurder dan walsen. Vandaar dat deze boren vaak wat duurder zijn dan de HSS-R boren. Meestal worden er ook duurdere materialen gebruikt zoals HSS-Co, waarover we later meer vertellen.

Materiaal en coatings
Metaalboren zijn beschikbaar in een aantal verschillende materialen en coatings die invloed hebben op de eigenschappen van de boor en dus ook op de toepassing hiervan. HSS en HSS-Co Zijn de meest voorkomende soorten.

HSS
De gewone standaard HSS boor is de meest gebruikte en voordelige metaalboor. Meestal zijn deze van het rolgewalste type. Met deze boren kun je prima uit de voeten in een hoop verschillende materialen zoals staal, aluminium en koper, maar ook om te boren in hardhout of kunststof. De boren zijn minder geschikt voor het boren in hele harde materialen zoals RVS.

HSS-Co
Ook wel HSS-E genoemd. Bij deze boren is er een kleine hoeveelheid cobalt aan de gewone HSS legering toegevoegd. Door deze toevoeging hebben deze boren een veel betere slijtvastheid bij hogere temperaturen dan gewone HSS boren. De boren blijven dus langer scherp en behouden langer hun stevigheid. Meestal zijn deze boren van het geslepen (HSS-G) type en zijn ze wat duurder dan de gewone HSS boren. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het boren in hele harde materialen zoals RVS, maar ook bij de zachtere metalen profiteer je natuurlijk van de verbeterde eigenschappen. Voor het boren in hout of kunststoffen zijn deze boren minder geschikt.

Zwarte oxide coating
Deze typische zwarte coating zie je bij veel HSS-R boren. Het is een relatief goedkope manier om roest tegen te gaan en het zorgt ervoor dat je boor iets koeler blijft bij hogere temperaturen.

HSS TiN
Deze boren zijn voorzien van een goudkleurige titanium nitride coating. Deze coating heeft een hoge taaiheid waardoor de snijvlakken van de boor beter beschermd worden en je boor dus langer scherp blijft en minder snel beschadigt. Ook vermindert het de wrijving tussen boor en materiaal waardoor je koeler boort en je dus een hogere boorsnelheid kunt aanhouden.

Hieronder vind u een tabel met de verschillende soorten boren:
HSS boor, HSS Cobalt boor, Stappenboor, Universeelboor, Verzinkboren, Machinetappen, Kernboren
Boorsnelheid
De snijsnelheid wordt gemeten aan de buitenomtrek van de boor. Dit is een functie van de boordiameter en het toerentaal. Het toerental wat op de machine ingesteld wordt (n) = de snijsnelheid van het materiaal x 1000 /(ɳxd).

Op basis van de snijsnelheid kan je het toerental van de boor instellen. In de tabel staat in de cel het toerental vermeld op basis van de snijsnelheid kan je zo het juiste toerental vinden.
Boorsnelheid Van Hengstum metaal
Zacht constructiestaal, hard machinestaal, gietijzer, koper, messing zacht, messing hard, RVS, van Hengstum Metaal
Share by: