Home » Metaalbewerking » Afbramen | borstelen

Afbramen | borstelen

Wat is afbramen | borstelen | Kanten breken?

U wilt producten geleverd krijgen zonder uw handen open te halen aan scherpe randen. Wanneer u er voor kiest uw product te laten afbramen, worden oneffenheden verwijderd, ontstaan door snijwerkzaamheden. Bij kleinere diktes komen deze niet of nauwelijks voor. Door onze Timesaver machine kunnen er met een schuurband oneffenheden worden weggeslepen. Nadien wordt het materiaal geborsteld zodat de scherpe overgang licht wordt afgerond. Met alleen borstelen worden de scherpe randen gebroken door het afronden en blijft de mooie finish van het materiaal intact. Aan u de keuze …….

Hoe ontstaan bramen? Afbramen hoe werkt dat?

Wanneer een metaal koud wordt bewerkt kunnen er bramen ontstaan. Dit kan onder andere gebeuren wanneer metaal wordt gezaagd, gesneden, geponst of gestanst. Een braam is een klein opstaand randje of puntje aan bijvoorbeeld de zaagkant van het metaal. Een braam kan heel scherp zijn en zorgt er voor dat het werkstuk niet glad is. Vaak moeten bramen worden verwijderd om een mooi product af te leveren. Het verwijderen van bramen noemt men afbramen. Afbramen is een nabewerking die veel voorkomt in de werktuigbouwkunde.

Bramen kunnen in verschillende metaalsoorten ontstaan. De grote en de aard van het materiaal is van invloed op de manier waarop de bramen het beste verwijderd kunnen worden. Ook de vorm van het object waarop de bramen aanwezig zijn is van invloed. Bramen kunnen worden verwijderd doormiddel van een metaalvijl of door het gebruik van schuurpapier en schuurband. Meestal gaat het dan om kleine bramen. Grotere bramen die stevig vast zitten aan het werkstuk moeten doormiddel van een elektrische slijpmachine worden verwijderd of met behulp van een haakse slijper worden weggehaald. Daarnaast kunnen bramen ook worden verwijderd doormiddel van electro chemisch afbramen. Bij dit proces lossen de bramen op in elektrolyt door het gebruik van elektrische stroom. Hierdoor ontstaan zeer gladde oppervlaktes.

De roterende carousel met 8 slijpborstels; 4 roterend met de klok mee en 4 roterend tegen de klok in, voor gelijke ontbraming en kant-afronding van laser-gesneden, gedeukte en machine-gemaakte onderdelen in alle kanten. Het kan onderdelen van verschillende diktes tegelijkertijd verwerken (tot wel 5mm verschil) in een enkele, simpele set-up. Platte onderdelen, maar ook onderdelen met uitsteeksels en andere vormen aan de boven- en onderkant. Kleine onderdelen vanaf 50mm worden vastgehouden door de standaard vacuumtafel.