Passiveren


BEWERKINGSTECHNIEKEN | METAAL
PASSIVEREN & BEITSEN

Beitsen en Passiveren, wat is dat precies?

Passiveren & Beitsen

Binnen de metaaltechniek worden verschillende bewerkingen uitgevoerd. Er zijn bewerkingen die worden gebruikt om producten en werktuigen vorm te geven en te ontwikkelingen. Daarnaast zijn er ook bewerkingstechnieken die er voor moeten zorgen dat de gemaakte producten goed worden beschermd tegen bijvoorbeeld corrosie
 
Beitsen
Bij het beitsen van RVS wordt een dun oppervlaktelaagje verwijderd van het roestvaststaal waarbij gebruik wordt gemaakt van een zuuroplossing, een beitsmiddel, bestaande uit o.a. fluorwaterstofzuur en salpeterzuur. Hierdoor worden alle carbides en ijzerdelen verwijderd. Voor een goede werking dient het oppervlak schoon en vet- en olievrij te zijn. Beitsen verwijdert ingebed ijzer, ijzercontaminatie op het oppervlak, warmteverkleuring en lasaanslag. Beitsen zorgt voor een doffe matgrijze afwerking.

Nadat het beitsmiddel haar werk gedaan heeft, wordt het RVS met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk (190 bar) gereinigd. De opgeloste laag wordt verwijderd en op dat moment staat het materiaal weer open voor de reactie met zuurstof, waardoor de corrosiebestendige toplaag weer kan terugkomen..Dit natuurlijke proces neemt doorgaans ca. 48 uur in beslag.

Passiveren
Passiveren, ook wel passivatie genoemd, is gericht op het herstellen van de passivatielaag. Het is een apart proces bij het beitsen. Het kan worden uitgevoerd als een onafhankelijk proces of als onderdeel van het beitsen waarbij salpeterzuur in de oplossing wordt gebruikt. In dit geval vindt het passiveren achteraf plaats en niet gelijktijdig. Salpeterzuur is het algemeen gebruikte oxidatiemiddel voor chemische passivering. Na de behandeling wordt het materiaal met hogedruk gereinigd, en daarna volgt een spoeling met gedemineraliseerd water. Het roestvast staal is nu weer geschikt voor gebruik en zal in deze conditie niet meer corroderen.
Share by: