Home » Metaal Wiki » Hoe het lassen van cortenstaal is ontstaan

Hoe het lassen van cortenstaal is ontstaan

Bij Van Hengstum Metaal in Soest, nabij Amersfoort, kunt u terecht voor het lassen van cortenstaal of om een cortenstaal plaat te kopen. Deze staallegering werd in 1932 in de VS gepatenteerd door de Amerikaan Byramji D. Saklatwalla en vervolgens verder ontwikkeld door de United States Steel Corp. De nieuwe staalsoort gaf men de naam COR-TEN vanwege de eigenschappen: COR (corrosion resistent: corrosiebestendig) en TEN (tensile strength: treksterkte). In Europa werd cortenstaal vanaf 1959 in productie genomen door Hüttenwerke Oberhausen AG in Duitsland.

Sinds 1956 Hofleverancier

Multi disciplinaire organisatie

In huis experts & tekenaars

Lassen van cortenstaal door een specialist

U kunt het lassen van cortenstaal zelf doen door bij ons een plaat te kopen, maar het best laat u dit over aan een specialist. Wij zijn een grote organisatie met vele disciplines, waarvan het lassen van cortenstaal één is. Bij ons bent u zeker van bovengemiddelde kwaliteit. Dit is ook een van de redenen waarom onze klanten kiezen voor Van Hengstum Metaal. Wij kunnen bijna alles verzorgen, voor zowel enkelstuks als grote opdrachten. Eveneens geldt dit voor het kopen van een cortenstaal plaat.

Kenmerken van een cortenstaal plaat

Een cortenstaal plaat, die u bij ons kunt kopen, bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal, de rekenwaarde is circa 355 N/mm². Cortenstaal is een weervast staal en de bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk. Door blootstelling aan de elementen vormt zich een oxidehuid die het dieperliggende materiaal afschermt van zuurstof, waardoor corrosie vertraagt. De roest van het staal kan bovendien afgeven op aangrenzende oppervlakken, zoals trottoirs. Het materiaal is dan ook niet bestand tegen natte bladeren. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt de cycli van nat worden en opdrogen, waardoor corrosie wordt versneld. Daarnaast beïnvloedt een object van cortenstaal zijn omgeving door de staaldeeltjes die los kunnen komen.

 
 

Kies voor een multidisciplinaire organisatie

Voor een cortenstaal plaat kopen als voor het lassen van cortenstaal bent u bij Van Hengstum Metaal op de juiste plek! Bij ons profiteert u van een snelle en flexibele levering bij het kopen van een cortenstaal plaat. Ook is gebleken uit een lasonderzoek dat wij de juiste lassamenstelling gebruiken bij het lassen van cortenstaal. Vraag direct een offerte aan of neem contact met ons op. Dit doet u via 035 602 03 64, info@vanhenstummetaal.nl of het contactformulier.