Home » Metaal Wiki » Rvs-plaat dieptrekken

Rvs-plaat dieptrekken

Een rvs-plaat dieptrekken is een vervormingstechniek waarbij een metaalplaat onder (hydro)mechanische druk door plastische vorm wordt omgezet in een naadvrije, driedimensionale vorm. Dieptrekken is bruikbaar voor vele soorten materiaal, zoals metaal en kunststoffen, en is geschikt voor het vervaardigen van veel verschillende vormen. Bij Van Hengstum Metaal in Soest, nabij Amersfoort, vertellen we u hier graag alles over!

Sinds 1956 Hofleverancier

Multi disciplinaire organisatie

In huis experts & tekenaars

Een rvs-plaat en vele andere materialen dieptrekken

Bij het dieptrekken van metalen, moeten deze materialen – zoals een rvs plaat – voldoende kunnen vervormen zonder te scheuren of te plooien. Er moeten dus voldoende elastische eigenschappen aanwezig zijn. Aluminium, een rvs-plaat, staal en koper zijn veel gebruikte materialen bij het dieptrekken van metaal. Vraag een offerte aan om onze hulp in te schakelen.

 
 

Hoe gaat dieptrekken van metaal in zijn werk?

Bij dieptrekken, van bijvoorbeeld een rvs-plaat, wordt een matrijs gebruikt die een speciaal ontworpen vorm heeft die het te vervaardigen metaal moet krijgen. Daarnaast is er een stempel. Deze heeft een tegengestelde vorm en past dus in de matrijs. Het te bewerken materiaal (de blenk) wordt op de matrijs geplaatst en door een houder op zijn plaats gehouden. Vervolgens drukt een pers de stempel naar beneden. Hierdoor wordt de blenk tussen matrijs en stempel ingeklemd. Als de pers verder omlaag beweegt, wordt de blenk in de vorm van de matrijs geperst. Doorgaans zijn nog meer hulpmiddelen nodig, zoals een plooihouder, die voorkomt dat er plooivorming ontstaat. Bij grote benodigde vervormingen is het soms ook nodig om met meerdere ‘trekken‘ te werken bij het dieptrekken van metaal.

 

Ontvang advies van een expert

Het materiaal dat diepgetrokken wordt, kan afhankelijk van de uiteindelijke vorm extreem vervormd worden. Indien extreme vervormingen nodig zijn, zijn speciale metaalsoorten nodig. Doordat het materiaal ook met grote kracht over de randen van de matrijs getrokken wordt, is vaak ook goede smering van het oppervlak nodig. Hiermee voorkomt u dat de matrijs en stempel onnodig snel slijten of dat de blenk daar scheurt of aan de matrijs vastvreet. Neem contact met ons op via 035 602 03 64, info@vanhenstummetaal.nl of het contactformulier. Wij voorzien u graag van gedegen advies over het dieptrekken van metaal, zoals een rvs-plaat. Wilt u meer weten over metaal walsen of staal buigen en verhitten? Ook dan staan wij voor u klaar.