Home » Metaal Wiki » Dillidur

Dillidur

Dillidur

Dillidur is een slijtvast staal van Dillinger Hütte. DILLIDUR is hard en door het lage gehalte fosfor en zwavel ook bij lage temperaturen taai. Vanwege de geringe hoeveelheid legeringselementen is dit staal ondanks de hardheid toch gemakkelijk te bewerken en te lassen. Daarom is dit materiaal uitermate geschikt voor het produceren van slijtdelen.
Het materiaal laat zich eenvoudig snijden, lassen en koud vervormen (bijvoorbeeld door kanten of walsen). Deze staalsoort is door deze eigenschappen bijzonder geschikt voor reparatie van slijtdelen. Het vervangen van gehele componenten kan worden geminimaliseerd of zelfs voorkomen worden, omdat het meestal voldoende is om het versleten component van de constructie te verwijderen en deze te vervangen door een geschikte geprefabriceerde plaat.
 
Dillidur is verkrijgbaar in verschillende hardheden (400/450/500 HBW). Deze is verkregen door harden (quenching) van het materiaal tijdens productie. Dillidur 400/450/500 wordt vooral toegepast wanneer slijtvastheid, maar ook wanneer goed bewerkbaar zijn (vooral goede lasbaarheid) van het materiaal noodzakelijk is. Dillidur 400/450/500 wordt bijvoorbeeld toegepast in grondverzet, laadmachines en baggerschepen.