Home » Metaal Wiki » Draaien van metaal

Draaien van metaal

Draaien van metaal

CNC Draaien is een bewerkingsproces waarbij een niet-roterend snijgereedschap lineair beweegt terwijl het werkstuk draait en een perfecte snede in een cilindrische vorm veroorzaakt. Omdat het werkstuk met een hoog toerental draait, hoeft het snijgereedschap alleen recht op de X- en Z-as te bewegen.
 

Door het volautomatische proces kunnen er complexe bewerkingen worden uitgevoerd. Draaien in meerdere richtingen (heen en weer) moet worden uitgevoerd met speciaal hiervoor ontwikkelde gereedschappen, waarmee complexe profielen en groeven kunnen worden uitgevoerd in verschillende soorten metaal. Multi-directionele gereedschappen kunnen zowel axiale als roterende bewegingen gebruiken. Hoewel meer kennis nodig is, kan het gebruik van multi-directionele gereedschap het proces aannemelijk versnellen.

 
Normale gereedschappen hebben moeite bij het absorberen van de krachten bij axiaal draaien. Door speciale indexeerbare wisselplaten te gebruiken, wordt de deflexie die optreedt tijdens longitudinale rotatie gecorrigeerd. De indexeerbare inzetstukken bevinden zich in de geladen positie (wanneer ze zijn geroteerd) in de juiste positie, wat resulteert in een vrijloop. Deze doorbuiging moet worden gecorrigeerd, anders ontstaan er afwijkingen in de productdiameters. Soms is het interessanter, en afhankelijk van de beschikbaarheid van de machines, om het product te verwerken op zowel een draai- als een freesmachines om de levertijd te verkorten.
 

Draaibank mogelijkheden

Draaien is vooral interessant wanneer langere en grotere cilindervormige werkstukken moeten worden bewerkt. Draaimachines zijn sneller in vergelijking met freesmachines en bieden dezelfde kwaliteit en precisie. Het grote voordeel van CNC-draaien is dat afrondingen, kegels en inkepingen eenvoudig op het werkstuk kunnen worden aangebracht.
 
Enkele voorbeelden van producten die ideaal door draaimachines kunnen worden verwerkt zijn cilinders, zuigerstangen, schroefassen, stuurbuizen, freesassen en rollen.