Home » Metaal Wiki » Duplex staal

Duplex staal

Duplex staal

Duplex staal is ontwikkeld in de tweede helft van de vorige eeuw en onderscheidt zich van het klassieke roestvast staal door grotere corrosievastheid en sterkte bij goede taaiheid en redelijke bewerkbaarheid. De chemische samenstelling is zo gekozen dat bij afschrikken van het gewalste staal in water vanaf 1050 gr C een structuur ontstaat van circa 50% ferriet en 50% austeniet.

Duplex staal heeft een hogere sterkte dan roestvrij chroom-nikkel-staal met een hogere rek- of vervormbaarheid als roestvrij chroomstaal.
 
De structuur is half ferritisch en half austenitisch. De rekgrens is tweemaal zo hoog als van austenitisch roestvast staal. De legering is moeilijker te vervaardigen en te bewerken dan austenitisch staal en dus duurder. Duplex RVS heeft een lager koolstofgehalte en een goede weerstand tegen put-, spleet en spanningscorrosie.
 
Samenstelling van Duplex:
Chroom tussen 24% en 27%
Nikkel tussen 4,5% en 7%
Molybdeengehalte tussen 2% en 6%
Laag koolstof max. 0,03%
Kleine hoeveelheid stikstof, fosfor en soms koper en wolfram
 
Wat zijn de kenmerken van duplex staal?
  • Goede corrosievastheid (met name tegen putcorosie)
  • Hoge mechanische eigenschappen slijtweerstand
  • Goede lasbaarheid indien door vakmensen uitgevoerd
  • Verspanen en vervormen is moeilijker en tweemaal zo duur als van de klassieke roestvaste stalen
Wat zijn de bewerkingseigenschappen van duplex staal?
Plasma en lasersnijden: De Duplex-metalen zijn wat snijden betreft vergelijkbaar met de austenitische metalen.
Perforeren/stansen: Door hoge sterkte en snelle stans beweging is het moeilijk om Duplex-metalen te perforeren. De dikte van Duplex vraagt zelfde vermogen en krachten als 2x deze dikte voor het stansen van AISI 316 plaat.
Knippen: Maximale plaatdikte voor duplex is circa 85% van de plaatdikte die voor van AISI 316 geldt. Voor Super Duplex is maximale plaatdikte 65% is van de maximale plaatdikte voor AISI 316.
 
Zagen: Duplex staal is moeilijker te zagen dan staal, zaagsnelheid en voeding instellen als bij AISI 316L.
Verspanen: Moeilijker te verspanen dan AISI 316L. Bij dezelfde snedediepte en voeding is de snijsnelheid ca. 20% lager. De lagere snijsnelheden bij Duplex-kwaliteiten worden veroorzaakt door hogere mechanische eigenschappen en de afwezigheid van zwavel die als spaanbreker fungeert.
 
Kouddeformatie
Het vermogen nodig voor koudvervorming is tweemaal zo groot als bij austenische AISI 316.