Home » Metaal Wiki » Edelstaal

Edelstaal

Edelstaal is een metaal en wordt ook wel hoogwaardig roestvast staal genoemd, deze bevat een bijzonder lage hoeveelheid schadelijke elementen zoals fosfor, zwavel, arseen of tin. Roestvast staal is een vermenging (legering) van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Edelstaal wordt niet of nauwelijks aangetast door vocht, vandaar de benaming roestvast- of roestvrij staal. Echt edelstaal moet uit minstens 11-12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan.

Edelstaal wordt gebruikt voor onder andere sieraden, pannen, bestek, schakelmateriaal, broodtrommels. Op bestek komt veelal de aanduiding 18/10 of 18/8 voor. Dit betekent dat het edelstaal voor 18% uit chroom en voor 10 of 8% uit nikkel bestaat. 

Chroom zorgt voor een onzichtbaar oxidelaagje op het bestek, dat de rest van het metaal beschermt tegen verdere corrosie. Nikkel zorgt ervoor dat het bestek niet magnetisch wordt. Ook is edelstaal vaak het basismateriaal van pannen.

Edelstaal wordt steeds meer gebruikt in de juwelensector, o.a. voor ringen, armbanden, spelden, manchetknopen, omdat het sterker en betaalbaarder is dan andere metalen en geen verkleuringen geeft.

In de moderne wijnmakerijen zijn RVS tanks niet meer weg te denken. Ze zijn in vele maten te verkrijgen en hebben een lange levensduur. Hygiëne staat voorop in de wijnmakerij. Dat is een groot pluspunt van roestvast staal.