Home » Metaalbewerking » Beitsen en passiveren

Beitsen en passiveren

Binnen de metaaltechniek worden verschillende bewerkingen uitgevoerd bij staal, zoals beitsen en passiveren. Zo worden er bijwerkingen gebruikt om producten en werktuigen vorm te geven en te ontwikkelen. Daarnaast hebben we bij Van Hengstum Metaal in Soest, nabij Amersfoort, bewerkingstechnieken die de gemaakte producten goed moeten beschermen tegen bijvoorbeeld corrosie.

Sinds 1956 Hofleverancier

Multi disciplinaire organisatie

In huis experts & tekenaars

Het verschil tussen beitsen en passiveren

Bij staal beitsen wordt een dun oppervlaktelaagje verwijderd, passiveren is daarentegen gericht op het herstellen van de passivatielaag en is een apart proces bij het beitsen. Bij beitsen wordt een zuuroplossing (beitsmiddel) gebruikt dat onder andere bestaat uit fluorwaterstofzuur en salpeterzuur. Hierdoor worden alle carbides en ijzerdelen verwijderd. Beitsen verwijdert ingebed ijzer, ijzercontaminatie op het oppervlak, warmteverkleuring en lasaanslag. Beitsen zorgt daarbij voor een doffe, matgrijze afwerking. Voor een goede afwerking dient het oppervlak schoon en vet- en olievrij te zijn. Passiveren kan worden uitgevoerd als een onafhankelijk proces of als onderdeel van het beitsen van staal waarbij salpeterzuur in de oplossing wordt gebruikt.

Bel voor meer informatie

Nadat het beitsmiddel haar werk gedaan heeft, word het rvs (zoals verenstaal) met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk gereinigd. De opgeloste laag wordt verwijderd en het materiaal staat weer open voor de reactie met zuurstof. Hierdoor kan de corrosiebestendige toplaag weer terugkomen. Dit natuurlijke proces neemt doorgaan ongeveer 48 uur in beslag. Wilt u meer weten over het beitsen en passiveren van staal? Of over andere bewerkingstechniek om bijvoorbeeld staal te buigen en verhitten? Bel dan 035 602 03 64, vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@vanhenstummetaal.nl.