Home » Metaalbewerking » Coating aanbrengen op staal

Coating aanbrengen op staal

Bij Van Hengstum Metaal in Soest, nabij Amersfoort, wordt coating vaak aangebracht op staal als beschermlaag. Poedercoaten, ook wel poederlakken/moffelen genoemd, is een elektrostatisch verfproces. Het belangrijkste verschil tussen conventionele vloeibare verf en poedercoating is dat de coating op staal geen oplosmiddel nodig heeft om het bindmiddel en de vulstof in een vloeibare suspensie te houden. Door middel van perslucht wordt negatief geladen poeder op een positief geladen product gespoten.

Sinds 1956 Hofleverancier

Multi disciplinaire organisatie

In huis experts & tekenaars

Coating op staal als beschermlaag

Door het elektrostatisch principe blijft het poeder tijdelijk aan het bespoten object, zoals austenitisch staal, plakken. Dit wordt hierna verhit. Zo krijgt de coating de kans om uit te vloeien over het staal, waarna het uithardt. Coating wordt meestal gebruikt om een afwerking te creëren die hier harder is dan een gewone coating bij verschillende metalen:

  • Staal
  • Aluminium
  • Roestvrijstaal (rvs)
  • Verzinkt staal

Vooraf worden de producten grondig gereinigd door middel van een chemische of mechanische voorbehandeling.

 

Poedercoaten en pigment

Het pigment is het belangrijkste in de coating. Het rvs materiaal, zoals staal, waarop de coating aangebracht wordt, krijgt bijzondere eigenschappen mee. Deze eigenschappen worden hoofdzakelijk door het pigment in de coating bepaald, bijvoorbeeld de kleur of de glans. De meest gebruikte pigmenten in coatings zijn calciumcarbonaat, kaolien en titaandioxide. Coating wordt veel toegepast in de voedingsindustrie, hiermee kunnen sturingen worden gegeven aan een actieve grondstof, die houdbaarheid verlengen, geuren maskeren en behoud van kwaliteit geven.

 

Laat u informeren door een specialist

Wilt u meer informatie over de functie van coating op staal om slijtage te voorkomen? Of bent u juist op zoek naar corrosiebestendig metaal? Neem dan contact met onze specialisten. Bel hiervoor naar 035 602 03 64, stuur een e-mail naar info@vanhenstummetaal.nl of vul het contactformulier in. Wij zijn een grote en multidisciplinaire organisatie waardoor wij bijna alles, op het gebied van metaal, kunnen verzorgen.