Kanten

CONVENTIONELE | CNC KANTBANK
KANTEN | ZETTEN

Kanten | Zetten

Voor al ons zetwerk maken we gebruik van diverse kantbanken en met behulp van de geavanceerde software kunnen wij herhaalopdrachten tot in precisie uitvoeren van enkele stuks tot grote series. Door gebruik te maken van een groot aantal gereedschappen kunnen we op onze kantbanken technisch hoogstaande producten maken. Onze ervaren kantbank operators voeren met veel plezier en oog voor detail uw opdracht conform uw wensen uit.

Wat is het verschil tussen kanten en zetten?

Bij een kantbank wordt de plaat die bewerkt moet worden niet vastgezet in een verstelbare klem of bek. Dit is bij een zetbank wel het geval. Bij zetten wordt de plaat vastgezet in een verstelbare klem die bestaat uit een verstelbare bovenbalk en een vaste onderbalk. De bovenbalk vormt het bovendeel van de bek en de onderbak het onderste deel. Doordat de platen bij een zetbank worden ingeklemd in een bek neemt deze vorm van plaatbewerken meer tijd in beslag dan het vervormen van een plaat op een kantbank. Hierdoor kan met een kantbank meer en sneller geproduceerd worden dan met een zetbank. Bij een kantbank kan de metaalbewerker zelf de plaat vasthouden of kan de plaat worden begeleid met een hefsysteem. Dit is afhankelijk van het type kantbank waarvan gebruik wordt gemaakt.

Conventionele of CNC kantbank

Er is een verschil tussen het gebruik van een conventionele kantbank of een kantbank die computergestuurd is. De computer gestuurde kantbanken worden ook wel CNC kantbanken genoemd. CNC staat voor Computer Numerical Control waarmee duidelijk wordt gemaakt dat ze computergestuurd zijn. Een plaatbewerker die gebruik maakt van een CNC kantbank moet in staat zijn deze te programmeren. Er zijn echter ook plaatbewerkers die als een operator bij de CNC gestuurde kantbank staan. In dat geval is de machine geprogrammeerd door een ervaren kanter en plaatst de operator alleen maar de platen tussen de matrijzen. Kanten is geen eenvoudig werk omdat goed rekening gehouden moet worden met de zetvolgorde wanneer er meerdere hoeken in één plaat moeten worden aangebracht.
Share by: